Bilförsäkring

Hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil - Vi hjälper dig!

Halvförsäkring

Halvförsäkringen är en av de tre försäkringstyper som finns i Sverige och är en påbyggnad av Trafikförsäkringen. Förutom att täcka skador på tredje part vid där man är vållande till olyckan så täcker den även brand, glas, maskin, räddning, rättskydd och stöld. Denna påbyggnad går under namnet Delkasko.

Halvförsäkringen omfattar

  • Brand – Täcker bland annat brand i motorrummet och brand på grund av bensinläckor.
  • Glas – Gör att man är försäkrad mot till exempel stenskott och liknande.
  • Maskin – Ersätter skador på elektronik och motor. Oftast bestämt utifrån en viss ålder eller körstäcka.
  • Räddning – Försäkringen inkluderar bärgning vid eventuell olycka. Detta gäller både förare, passagerare och bilen.
  • Rättskydd – Innebär att man får ett ekonomiskt skydd om man skulle hamna i en tvist som kräver rättsliga återgärder.
  • Stöld – Innefattar stöld av själva bilen samt ekonomsikt skydd för de skador som kan uppkomma. Dock innefattar det inte skadegörelse av fordonet.

Viktigt att uppmärksamma är att halvförsäkringen inte täcker vagnskada vid en olycka där man själv är vållande. För det krävs en helförsäkring.

Eftersom försäkringen är väldigt individuell beroende på vad man har för sort bil så är det upp till var och en att avgöra vilken typ av försäkring man ska teckna. Dock rekommenderas det att bilar med ett värde av 20 000 – 30 000 bör vara minst halvförsäkrade.

Slutligen är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolag när man väljer halvförsäkring så att man tar den försäkringen som passar bäst. Tar man första bästa försäkringsbolag är risken stor att man kunde hitta ett som erbjöd bättre villkor.

Bilförsäkringen.net - Information om bilförsäkring | Information om cookies